Coco-glucoside: jak zrobić własne mydło w płynie?

Ekologiczne mydło w płynie własnej roboty? Myślałam, że to drogie i skomplikowane, ale w moje ręce dostał się coco-glucoside, czyli poliglukozyd kwasów oleju kokosowego.

Poliglukozyd kwasów oleju kokosowego to delikatny detergent pozyskiwany z orzecha kokosowego i skrobi kukurydzianej. Znajdziecie go w wielu kosmetykach, również certyfikowanych, a jeśli kupicie go w czystej postaci, posłuży Wam jako składnik kosmetyków lub środków czystości.

Coco-glucoside, czyli poliglukozyd kwasów oleju kokosowego
Coco-glucoside, czyli poliglukozyd kwasów oleju kokosowego

Uwaga, jeśli spotkacie się z opisem palm kernel/coco glucoside, oznacza to, że produkt częściowo powstał w oleju palmowego. Zwykła produkcja oleju palmowego (niecertyfikowana) jest niezwykle eksploatująca zasoby naszej planety i przyczynia się do ginięcia m.in. orangutanów. Jeśli mamy wybór, nie kupujmy produktów z olejem palmowym.

Używam coco-glucoside Esent, który kupicie w BetterLand.

Cena: 36,39 zł za 500 ml

Kraj pochodzenia: Francja

Z kodem MEB5 otrzymacie 5% zniżki na zakupy.

Na razie przetestowałam coco-glucoside jako składnik tabletek do zmywarek oraz mydła w płynie. Wiem jednak, że na jego bazie można przygotować delikatne szampony, płyn do mycia naczyń oraz np. płyn do baniek.

Coco-glucoside jest gęstym, lepkim płynem, niemal bezbarwnym i o bardzo delikatnym zapachu.

Coco-glucoside, czyli poliglukozyd kwasów oleju kokosowego
Coco-glucoside, czyli poliglukozyd kwasów oleju kokosowego

Do najważniejszych ekologicznych cech coco-glucoside należą:

  • pochodzenie roślinne,
  • całkowita biodegradowalność,
  • łagodność działania – nie podrażnia i nie wysusza skóry ani błon śluzowych.
Coco-glucoside, czyli poliglukozyd kwasów oleju kokosowego
Coco-glucoside, czyli poliglukozyd kwasów oleju kokosowego

Jeśli chodzi o właściwości kosmetyczne i chemiczne coco-glucoside:

  • jest niejonową substancją powierzchniowo czynną, detergentem – usuwa zanieczyszczenia ze skóry i włosów,
  • bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie,
  • jest emulgatorem, dzięki niej w kosmetyku można połączyć składniki oparte na wodzie i oleje,
  • jest substancją stabilną chemicznie i niewrażliwą na zmiany pH,
  • jest substancją pianotwórczą (jednak jeśli oczekujemy „prawdziwej”, gładkiej piany np. do kąpieli, należy zmieszać coco-glucoside z łagodną anoniową substancją powierzchniowo czynną, np. cocamidopropyl betaine).

Jakie mogą być zastosowania coco-glucoside?

  • szampony,
  • mydła w płynie,
  • pianki do golenia,
  • płyny do kąpieli,
  • żele pod prysznic,
  • olejki do kąpieli,
  • chusteczki nawilżane (wycieraki),
  • środki czyszczące.

Jeśli chcemy sami przygotować kosmetyki, pamiętajmy o zalecanych stężeniach coco-glucoside. W kosmetykach myjących do ciała może to być od 30 do 45%, natomiast w kosmetykach do twarzy (np. toniki) to 15–25%.

Delikatne mydło w płynie – przepis

Nigdy nie satysfakcjonowały mnie przepisy na mydło w płynie typu „rozpuść mydło w kostce”. Na bazie coco-glucoside przygotowałam delikatne mydło z dodatkami pielęgnującymi. Jestem pewna, że Wasza pomysłowość pozwoli Wam jeszcze bardziej eksperymentować ze składnikami.

Mydło w płynie na bazie coco-glucoside
Mydło w płynie na bazie coco-glucoside

Składniki:

  • 1 miarka wody,
  • 1 miarka coco-glucoside,
  • ¼ miarki wyciągu z aloesu 10:1,
  • ½ miarki oleju z orzechów shea,
  • kilkanaście kropli olejku eterycznego.

Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać – powstanie co prawda piana, ponieważ coco-glucoside bardzo łatwo się pieni, ale po jakimś czasie zniknie. Gdybyśmy użyli składnika gęstego, np. masła shea, trzeba by nieco podgrzać osobno fazę wodną i fazę olejową, a następnie połączyć.

Mydło w płynie na bazie coco-glucoside oraz dwa jego składniki: poliglukozyd kwasów oleju kokosowego i wyciąg z aloesu
Mydło w płynie na bazie coco-glucoside oraz dwa jego składniki: poliglukozyd kwasów oleju kokosowego i wyciąg z aloesu

Mydło wyszło mi dość rzadkie, nie chciałam jednak przekraczać tych zalecanych 45% składu. Dzięki zawartości oleju shea (jest nieco rzadszy niż masło, łatwiej go zmieszać) i wyciągu z aloesu mydło pielęgnuje ręce. Dodałam do mydła olejek lawendowy i muszę przyznać, że zapach jest bardzo intensywny.

Mydło przechowuję w pojemniku z pompką po innym mydle w płynie. Ze względu na brak konserwantów takie mydło warto zużyć w ciągu kilkunastu dni (dlatego lepiej robić mniejsze porcje).

Zobacz też: Zrób własne pieniące się kostki do zmywarki!

Może przeczytasz także:

Kanarek i ruda ja

Farba do włosów Indus Valley – na karnawał i nie tylko

Na ostatniego sylwestra postanowiłam nieco zaszaleć i nadać swoim włosom inny odcień. Zachęciła mnie do
Przepis na czarną pastę do zębów

Przepis na czarną pastę do zębów

Przepis na czarną pastę do zębów chodził za mną już od dwóch lat, gdy próbowaliśmy
Ścierki gąbczaste If You Care

Biodegradowalne ścierki gąbczaste If You Care

Ścierki gąbczaste to jedno z tych akcesoriów, do których się przywiązałam i choć mogę z

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge