Glinki kosmetyczne

Glinki kosmetyczne i aluminium

Czy Wam też polska nazwa pierwiastka Al, czyli glinu, kojarzy się z gliną? Nie bez powodu! Etymologia polskiej nazwy aluminium to właśnie słowo glina. Czy zatem glina i glinki kosmetyczne zawierają aluminium? Krótko mówiąc, tak.

Zarówno z gliną, jak i glinkami mam sporo do czynienia: gliny używam do robienia bomb nasiennych, a glinkami wzbogacam mydła. I właśnie tym drugim postanowiłam się przyjrzeć bliżej ze względu na to, co zawierają i dlaczego tak się różnią pod względem koloru czy działania.

Te glinki, które spotykamy w kosmetykach, są wydobywane z ziemi – z głębokości 20–70 m. Zawierają one tritlenek diglinu (Al2O3), a także między innymi związki wapnia, ditlenek krzemu, tlenki żelaza, fosforany i związki manganu. Różnią się między innymi zawartością soli mineralnych. A ich skład wpływa na to, jakie mają właściwości. Ogólnie przyjmuje się, że glinki mają działanie oczyszczające, pomagające w leczeniu ran czy różnych problemów skórnych. Są wykorzystywane jako dodatek do kosmetyków, ale także sprzedawane jako proszek do przygotowania samodzielnych maseczek na bazie wody czy hydrolatu.

Glinka kosmetyczna to mój standardowy dodatek do mydła. W zależności od tego, na co mam akurat ochotę (oraz jaki kolor mydła chcę uzyskać), dodaję glinkę zieloną, brązową, czerwoną czy białą.

Glinki kosmetyczne mają więc w mydle dwa zadania:

  • nadawać, rozjaśniać lub podkręcać dany kolor,
  • wzbogacać kosmetyko właściwości pielęgnacyjne.

Jeśli chodzi o podział według koloru, możemy spotkać glinkę białą, żółtą, zieloną, różową, czerwoną, niebieską. Ich kolor mówi o pewnych właściwościach glinki – do jakiej cery najbardziej pasuje, na jakie problemy może pomóc. Natomiast wszystkie glinki mają te same, główne właściwości:

  • oczyszczanie skóry (z nadmiaru łoju, ze smogu),
  • wygładzanie skóry (świetnie wyczuwalne po użyciu maseczki),
  • zwężanie porów,
  • remineralizacja skóry,
  • działanie antycellulitowe,
  • działanie bakteriobójcze.

Niektóre glinki otrzymały swoje nazwy od miejsca, skąd są wydobywane (np. bentonitowa czy rhassoul). Czasem rzeczywiście mamy do czynienia z unikalnym składem, a czasem jest to minerał, który występuje w różnych miejscach na Ziemi.

Glinki kosmetyczne w różnych kolorach
Glinki kosmetyczne w różnych kolorach

Czy glin, czyli aluminium, w kosmetykach jest bezpieczny?

Jeszcze do niedawna toczyły się dyskusje, czy aluminium obecne np. w antyperspirantach może przedostawać się w głąb ludzkiego organizmu i powodować nowotwory czy chorobę Alzheimera. Złą sławą cieszyły się właśnie antyperspiranty, które zawierają sole aluminium i według niektórych miały przyczyniać się do raka piersi u kobiet.

Nie mówiono właściwie wcale o glinkach, a przecież one w dużej mierze składają się z tlenków glinu! W przeciwieństwie do antyperspirantów, które są stosowane tylko w konkretnych miejscach – pod pachami – glinki używane są na całym ciele, szczególnie na twarzy, gdzie skóra jest wyjątkowo delikatna. Oczywiście, glinki nie stosujemy codziennie, raczej raz w tygodniu lub rzadziej, więc kontakt z glinem jest rzadszy, ale bardziej intensywny.

Dodam tylko, że glinek używa się od tysięcy lat, czasem w postaci kąpieli, czasem okładów czy maseczek. Ludzkość już dawno odkryła między innymi ich wygładzające i oczyszczające właściwości.

W 2021 roku Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów – niezależny komitet naukowy Unii Europejskiej – wydał oświadczenie, w którym wyraża opinię, że nie ma dowodów na szkodliwość aluminium w kosmetykach, ponieważ jego wchłanialność przez skórę jest niewielka. (Linki do wszystkich artykułów są na dole tekstu). Przyczyną pojawiania się w organizmie aluminium jest przede wszystkim jego spożywanie – mówią badania – co z kolei naprowadza na temat używania aluminiowych garnków czy zastawy, który to temat z chęcią w przyszłości poruszę.

Jeśli nie przekonuje Was stanowisko Komitetu, możecie oczywiście unikać glinek – pamiętajcie jednak, że są stosowane zarówno w kosmetykach, jak i w żywności (substancje przeciwzbrylające), a także w medycynie.

Moje mydła z dodatkiem zielonej glinki
Moje mydła z dodatkiem zielonej glinki

Glinki kosmetyczne – rodzaje

Aby pokazać Wam różnorodność glinek (które mają podobny główny skład i działanie), zrobiłam ich przegląd. To oczywiście nie wszystko, co naukowcy wiedzą o glinkach. Przy opisach znajdziecie linki do sklepu Better Land, gdzie można poczytać o konkretnych produktach.

Glinka rhassoul/ghassoul z Maroka

INCI: Moroccan Lava Clay

Ta glinka wydobywana jest wyłącznie w Maroku, nazwa pochodzi od arabskiego słowa ghassala – pranie. Glinka zawiera m.in. magnez, krzem, potas, wapń, żelazo, glin, miedź, lit, cynk. Poleca się ją do cery delikatnej i trądzikowej. Nadaje się także do mycia skóry głowy.

Glinka rhassoul shamasa 100 g | glinka rhassoul Beaute Marrakech 200 g | certyfikowana glinka rhassoul Najel 150 g | certyfikowana glinka rhassoul Najel 100 g

Glinka multani mitti z Indii, ziemia fulerska

INCI: Solum Fullonum (Fuller’s Earth)

Jest to glinka znana mieszkańcom Indii, ceniona w pielęgnacji zarówno skóry, jak i włosów. Zawiera między innymi krzem, żelazo, wapń i chlorek magnezu. Normalizuje cerę tłustą, ogranicza jej przetłuszczanie, oczyszcza ją, działa przeciwtrądzikowo. Ma delikatne działanie wybielające!

Użyta w postaci maski może także pielęgnować skórę głowy i włosy.

Multani mitti Indus Valley 200 gMultani mitti 1 kg

Glinka bentonitowa (niebieska)

INCI: bentonite

Bentonit ma pochodzenie wulkaniczne, dzięki czemu jest bogaty w różne pierwiastki. Znane są jego właściwości wchłaniające zanieczyszczenia, ale także po prostu płyny – stąd kocie żwirki bentonitowe.

Glinka niebieska pomaga w zwalczaniu trądziku dzięki działaniu bakteriobójczemu.

Czarna maska z glinką bentonitową Nacomi

Glinka czerwona

INCI: red clay, Montmorillonite

Czerwona glinka kolor zawdzięcza tlenkowi miedzi oraz tlenkowi żelaza. Zawiera także m.in. kaolinit, krzem, magnez, sód, potas, wapń i mangan. Jest polecana do cery dojrzałej i suchej oraz przy trądziku różowatym, ale także sprawdza się przy cerze tłustej, ponieważ redukuje wydzielanie sebum. Przypisuje się jej właściwości uszczelniania delikatnych naczynek.

Uwaga – delikatnie barwi skórę, przy dłuższym stosowaniu może lekko ją przyciemnić.

Czerwona glinka Beaute Marrakesh 150 g | certyfikowana glinka czerwona Najel 150 gcertyfikowana glinka czerwona Najel 1 kgcertyfikowana glinka czerwona Esent 100 g

Glina żółta

INCI: yellow clay, kaolinite, illite (w zależności od pochodzenia)

Zawiera m.in. kaolinit, duże ilości żelaza, miedź, cynk. Stosuje się ją do pielęgnacji skóry tłustej i naczynkowej, także przy problemach z trądzikiem.

Certyfikowana glinka żółta Esent 100 g

Glinka biała

INCI: kaolin, bolus alba

Biała glinka może być też nazywana porcelanową. Jej nazwa kaolin pochodzi od góry Kao-ling w Chinach, gdzie została pierwotnie odkryta. Zawiera m.in. krzemian glinu. Polecana do skóry suchej i delikatnej. Regeneruje skórę, odżywia ją i oczyszcza. Ma działanie przyspieszające gojenie się ran.

Biała glinka Esent 100 gbiała glinka Beaute Marrakech 100 gbiała glinka Indus Valley 100 g

Glinka zielona

INCI: Montmorillonite (Green Clay) lub Illite – w zależności od kraju pochodzenia (Francja lub USA)

Glinka zielona zawiera jony żelaza oraz m.in. krzem, magnez, wapń, potas, sód, cynk, mangan i selen. Znane jest jej działanie wysuszające i ściągające. Poleca się ją do pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej. Osobom z chorobami reumatycznymi i układu kostnego zaleca się kąpiele z glinką zieloną.

certyfikowana glinka niebiesko-zielona Esent 100 gCertyfikowana glinka zielona Esent 100 g | certyfikowana glinka zielona Najel 1 kgcertyfikowana glinka Najel 150 g

Glinka różowa

INCI: Kaolinite and Montmorillonite

Glinka różowa to mieszanka glinek białej i czerwonej. Poleca się ją do pielęgnacji skóry wrażliwej, alergicznej, naczynkowej.

certyfikowana glinka Esent 100 g

Wpis powstał we współpracy z Better Land i zawiera linki afiliacyjne. Z kodem rabatowym ORGANICZNI na zakupy w >> Drogerii Ekologicznej Better Land uzyskacie 5% zniżki.

Jeśli skorzystacie z kodu lub linku, dostaję prowizję, dzięki czemu mogę pisać więcej ciekawych tekstów.

Better Land nie ingeruje w treść tekstów.

Wybrana bibliografia:

Może przeczytasz także:

Jaki ślad węglowy ma wojna?

Jaki ślad węglowy ma wojna?

Wojna ma ogromny ślad węglowy, nie ma co do tego żadnych wątpliwości. Wątpliwości natomiast wzbudza
Simona Čechová, „Franciszek z kompostu”

„Franciszek z kompostu” – książka o dżdżownicy

„Franciszek z kompostu” to książka, którą... zawsze chciałam napisać sama. Simona Čechová, słowaczka autorka książek
Kubeczek menstruacyjny w szkole

Kubeczek menstruacyjny w szkole

Czy kubeczek menstruacyjny używany w szkole to dobry pomysł? Czy kubeczek jest przeznaczony dla tak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CommentLuv badge