26 X2016

Coco-glucoside: jak zrobić własne mydło w płynie?

by joanna

Ekologiczne mydło w płynie własnej roboty? Myślałam, że to drogie i skomplikowane, ale w moje ręce dostał się coco-glucoside, czyli poliglukozyd kwasów oleju kokosowego.

Poliglukozyd kwasów oleju kokosowego to delikatny detergent pozyskiwany z orzecha kokosowego i skrobi kukurydzianej. Znajdziecie go w wielu kosmetykach, również certyfikowanych, a jeśli kupicie go w czystej postaci, posłuży Wam jako składnik kosmetyków lub środków czystości.

Coco-glucoside, czyli poliglukozyd kwasów oleju kokosowego

Coco-glucoside, czyli poliglukozyd kwasów oleju kokosowego

Uwaga, jeśli spotkacie się z opisem palm kernel/coco glucoside, oznacza to, że produkt częściowo powstał w oleju palmowego. Zwykła produkcja oleju palmowego (niecertyfikowana) jest niezwykle eksploatująca zasoby naszej planety i przyczynia się do ginięcia m.in. orangutanów. Jeśli mamy wybór, nie kupujmy produktów z olejem palmowym. (więcej…)