Kilka słów o olejach mineralnych

Naprawdę trudno mi było znaleźć w domu kosmetyk, który zawiera olej mineralny. Dlaczego? Być może po prostu przestałam kupować produkty zawierające składniki ropopochodne, a może jest ich coraz mniej?

paraffinum

Mniej więcej od dwóch lat obserwuję, jak temat szkodliwości syntetycznych składników w produktach pielęgnacyjnych powoli, ale skutecznie przebija się do świadomości konsumentów. Sama na początku nie dowierzałam, że w mojej łazience może być tyle niezdrowych substancji – nawet w specjalnym kremie dla kobiet w ciąży! Zaczęłam uważniej robić zakupy, aż w końcu znalazłam żelazny zestaw, który odpowiadał moim wymaganiom. W drugiej ciąży nie kupowałam już niebotycznie drogich balsamów na rozstępy (które w pierwszej ciąży nie sprawdziły się zupełnie), tylko wybierałam niedrogie, polskie i naturalne kremy dla przyszłych mam. Co ciekawe, po drugiej ciąży nie przybyło mi ani centymetra rozstępów…

Od 1 stycznia 2013 roku zaostrzyły się przepisy Unii Europejskiej dotyczące kosmetyków naturalnych i ekologicznych. To dobra wiadomość: nie można już nazywać produktu naturalnym, jeśli zawiera np. parabeny. Nie zwalnia nas to oczywiście z dokładnego czytania etykiet i sprawdzania certyfikatów, choć na pewno będzie nam łatwiej znaleźć w sklepie kosmetyki np. z symbolem Ecocert. w tych produktach na pewno nie znajdziemy substancji ropopochodnych.

Wracając do oleju mineralnego… Najkrócej mówiąc, jest to bardzo wygodny, bo tani składnik kosmetyków, rozpuszczalnik i zmiękczacz. Znajdziemy go np. w płynach do kąpieli dla dzieci (niektóre zawierają głównie parafinę) czy oliwkach. Działa zmiękczająco na skórę, dlatego takie kosmetyki poleca się dzieciom czy atopowcom. Jeśli zastanowić się nad pochodzeniem parafiny, w zasadzie u samego źródła znajdziemy substancje organiczne, z których powstaje ropa naftowa. Mnie ta informacja wystarczyła, żeby odłożyć na bok wazelinę czy parafinę (no cóż, starszy syn był kąpany w ropie naftowej ładnych kilka miesięcy…).

Przeczytaj także: Parafina w kosmetykach – dlaczego nie?

wazelina

Według jednych parafina i wazelina są całkowicie bezpieczne i skuteczne, połknięte – nie odkładają się w naszym organizmie (który nie umie ich rozłożyć na prostsze związki).

Według drugich, w tym mnie (i sporej grupy ludzi na świecie) parafina jest substancją, która pozornie przynosi ulgę suchej skórze, a tak naprawdę może jej zaszkodzić. Mimo poniekąd naturalnego pochodzenia daleko jej do naturalnych składników. Organizm człowieka nie umie jej przyswoić, dlatego po kąpieli w parafinie na skórze zostaje nieprzepuszczalna warstwa oleju mineralnego. Zaburza to niezbędne do naszego prawidłowego funkcjonowania oddychanie skóry (wydalanie potu, a nawet toksyn przez pory, wchłanianie potrzebnych substancji, np. witamin, z zewnątrz).

Jeśli chcecie uniknąć bliskiego spotkania z olejami mineralnymi, czytajcie etykiety w poszukiwaniu tych nazw:

paraffin oil; liquid paraffin; paraffinum liquidum; light liquid paraffin (paraffinum liquidum); paraffinum perliquidum; oil mist; oil mist (mineral); mineral oil mist; mineral; mineral oil hydrocarbon solvent (petroleum); mineral oil (saturated paraffin oil); petroleum; white mineral oil; white oil; white mineral oil mist; hydrocarbon oils; petroleum hydrocarbons; paraffinic; olej parafinowy; parafina ciekła; parafina płynna; wazelina (źródło).

Polecam też do samodzielnej lektury:

http://dziecisawazne.pl/co-wchodzi-w-sklad-gotowych-oliwek-dla-dzieci/

Może przeczytasz także:

Kosmetyki kolorowe i zero waste. Spotkanie z marką Felicea

Podczas marcowych Ekocudów w Warszawie miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu organizowanym przez polską markę kosmetyków

Ranking: naturalne żele do mycia dla mężczyzn

Mój mąż odkrył, że >> w jego ulubionym żelu do mycia jest plastik. Namówiłam go

Dwa proste przepisy na mydło dla początkujących

Ktoś, kto pierwszy raz robi mydło, nawet jeśli ma najlepszą wiedzę teoretyczną, może czuć się

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge